Skötselråd silversmycken

Silver är en fantastisk ädelmetall som är både tidlös och hållbar.
Silversmycken ska användas i vardagen och kan hålla genom generationer om de sköts rätt.

Nedan följer några generella råd för hur du bäst tar hand om dina silversmycken. 
Köp putsmedel till dina silversmycken HÄR. 

 

Bär dina silversmycken regelbundet

Att bära sina silversmycken regelbundet är vårt första och bästa skötselråd.
När du använder ditt silver behåller det sin vithet och fräschör.
När silvret blir liggande en tid oxiderar/mörknar det p.g.a. svavel och luftfuktighet.


Förvara dina smycken i påsar eller askar

Förvara dina silversmycken i askar eller lufttäta påsar.
På så sätt fördröjer du oxideringsprocessen och skyddar dina smycken från damm och smuts.
Tänk också på att förvara dina smycken i separata påsar eller askar så slippar du onödiga repor och märken.
Repor som uppstår vid användning är oundvikliga. Med tiden blir reporna fler och tätare och ytan ser nästan blank ut igen. Smycket får patina och bär på ditt livs historia.


Putsa dina silversmycken

Putsa dina silversmycken regelbundet.
Ha för vana att ha en putsduk för silver hemma eller ett flytade putsmedel.  
Flytande putsmedel lämpar sig för silversmycken med många detaljer som silverkedjor och mattslipade smycken.

Diskmedel & vatten

För vardaglig rengöring av dina silversmycken kan du rengöra med ljummet vatten och diskmedel. Häll upp ett par droppar diskmedel i en skål med ljummet vatten och lägg i ditt silversmycke. Fett, smuts och hudavlagringar försvinner.
Behöver du rengöra detaljer som infattade stenar (ej pärlor) kan du använda en tandborste och försiktigt göra rent runt stenen. 

Lagning och polering

Ett silversmycke går alltid att laga om olyckan skulle vara framme.
Vi lagar smycken som är köpta på Mila Silver.

Silver är en metall som i hög grad smälts ned och används igen. Samma sak kan du göra med silversmycken som du har tröttnat på.
Lämna in smycket för ombearbetning hos en guld/silversmed.
Vill du fräscha upp ditt smycke från grunden för att få bort repor och märken kan du lämna in det hos en silver/guldsmed för polering. Ditt smycke blir som nytt!

 

SKÖTSELRÅD SILVERÖRHÄNGEN

 • Använd dina örhängen regelbundet
  Örhängen slits dessutom inte på samma sätt som andra smycken och blir sällan repiga när du använder dem. 
  Silvret behåller dessutom sin vithet och fräschör när du använder dem regelundet.
 • Separera dina örhängen vid förvaring 
  Om dina silverörhängen mörknar/oxiderar beror det på fukt och svavel som finns i luften.
  Tänk därför på att förvara sina silverörhängen i separata lufttäta påsar eller askar när du inte använder dem.
  På så sätt undivker du onödiga repor när de blir liggande.

 • Bästa putsmetoden för silverörhängen
  För att dina silverörhängen ska behålla sin vita fräscha yta och glans ska du putsa dem regelbundet.
  Örhängen är ofta små och tunna och har krok eller stift. Därför rekommenderar vi flytande silverputsmedel för just silverörhängen.
  Du doppar örhänget i den lilla korgen som följer med och sköljer sedan med vatten. Har dina örhängen stora släta ytor går det bra att putsa med en putsduk. Var dock varsam med stift och krog så att det inte böjer sig. 

 

 

SKÖTSELRÅD SILVERRINGAR

 • Bär dina silverringar i vardagen
  Silver håller sig vitt och fräscht så länge du använder det. Så var inte rädd för att använda dina silverringar i vardagen. Du kan duscha, laga mat, träna och diska med dina silverringar.
  Silver liksom guld är en naturlig metall som får märken och repor med tiden. Med tiden blir reporna fler och tätare och ringen som du använder varje dag ser ofta ganska blank ut.

 • Förvara dina ringar på rätt sätt
  När du inte använder dina ringar se till att förvara dem i separata smyckespåsar eller askar så repas de inte i onödan. Gärna lufttäta påsar för att fördröja oxidering.

 • Så putsar du dina silverringar
  När en silverring blir liggande på handfatet eller i byrålådan oxiderar den p.g.a luftfuktigheten. Men var inte orolig. En silverring går alltid att putsa upp och få vit och fräsch igen!
  Du putsar den enkelt med en putsduk eller med flytande silverputsmedel. Du doppar ned silverringen några sekunder och sköljer sedan med vatten.SKÖTSELRÅD SILVERHALSBAND

 • Flytande putsmedel bäst för silverhalsband
  Just halsband har en tendens att blir grådassiga efter en tids användning. Därför är det extra viktigt att putsa ditt silverhalsband regelbundet.
  Anledningen till att kedjor och halsband blir grå fortare är förmodligen för att man svettas mer runt halsen.
  Ett silverhalsband som består av någon form av kedja putsar du enklast med flytande putsmedel (säljs är ovanför).
  Du doppar ned kedjan i den lilla korgen som följer med och sköljer därefter med vatten.
  Har du ett stelt choker halsband eller ett halsband med ett större halssmycke som har slät yta, kan du putsa med putsduk

 • Förvara din halsband hängande och undvik trassel!
  Vi har nog alla varit med om att favorithalsbandet trasslar sig och är omöljigt att få rätsida på en stressig vardagsmorgon.
  För att undvika detta förvarar du dina halsband bäst hängande. Den ultimata förvaringen är ett lufttätt litet glasskåp med krokar så att du kan hänga halsbanden separat. Alternativet kan vara någon form om smyckeshängare eller stor ask där du kan lägga halskedjorna liggande. Gärna luftätt så fördröjer du oxideringen. 
  Du kan också linda in halsbanden i hushållspapper eller silkespapper. Du lägger halsbandet utsträckt på pappret och rullar från enda änden så skaver inte kedjan hängsmycket och kedjan trasslar sig inte. 
  Förvara gärna dina halsband i lufttäta påsar eller askar så fördröjer du oxideringen. 

 


SKÖTSELRÅD SILVERARMBAND

Skötselråden för silverarmband varierar något beroende på vilken typ av armband du har.

 • Putsa stela silverarmband
  Ett stelt silverarmband med släta ytor putsas enklast med en putsduk. Våra putsdukar kan användas om och om igen. Förvara putsduken gärna i en plastpåse så torkar den inte ut.

 • Putsa länkat silverarmband
  Ett länkat silverarmband putsar du enklast genom att doppa det i flytande silverputsmedel.
  Även armband som har många detaljer och utsmyckningar är lämpligt att putsa med flytande silverputsmedel.
  Du doppar ned silverarmbandet i några sekunder för att sedan skölja av det i vatten - ditt silverarmband blir skinande rent!

 • Regelbunden användning fördröjer oxidering
  Ett silverarmband behåller sin vithet och fräschör bäst när du använder det.
  När dina silverarmband blir liggande blir ytan så småningom mörkare - silvret oxiderar. Undvik att förvara dina armband i badrummet, luftfuktigheten gör att silvret mörknar fortare. 

 • Repor och märken
  Repor är oundvikliga på ett armband och blir extra tydliga på ett brett stelt silverarmband. Se det som att ditt armband får patina, blir en del av dig och din livshistoria. 
  Vill du en gång för alla få bort alla repor, lämnar du in det för polering hos en guld/silversmed. Ytan slipas ned och poleras därefter upp. 

 • Förvara dina silverarmband i askar
  Bästa förvaringen för just armband (framförallt stela armband) är askar. Ett armband kan förlora sin form om det inte har en skyddande ask. Staplade snygga askar kan dessutom bli en snygg inredningsdetalj;)
  Länkade armband kan du förvara i påsar, gärna så lufttäta som möjligt. Tänk på att förvara dina silverarmband separat så att de inte repar sig mot varandra. 

 

 SKÖTSELRÅD DIAMANTSMYCKEN

Förvara dina diamantsmycken i askar eller lufttäta påsar. På så sätt undviker du att smycket repar och du förhindrar att silversmycket oxiderar.
Diamanten är världens hårdaste sten men den är inte oförstörbar. 
Tänk på att ta av dig din diamantring när du utför tuffare vardagssysslor som exempelvis diskning, städning och trädgårdsarbete. Smuts kan fastna i infattningen av diamanten. 
Rengör ditt diamantsmycke med ljummet vatten och lite diskmedel. Skrubba försiktigt en mjuk tandborste för att göra rent runt diamanten. Torka av med luddfri handduk. 

 

FAKTA SILVER

Silver som på latin heter Argentum är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller och gruppen myntmetaller.
Silver används till smycken, matsilver och prydnadsföremål men mer än 60% av det tillgängliga silvret förbrukas inom elektronik och fotoindustrin.

Den vanligaste silverkvalitén i smycken kallas 925 sterling silver och består av 92,5 % silver. Resterande är koppar och andra metaller.
Sterling silver deklareras i silversmycken med stämpeln 925.

Silver i sin renaste form är mycket mjukt. Därför blandas silvret med andra metaller för att få hållbara smycken och produkter. Gränsen för att få kallas silver ligger vid silverhalten 83%, resterande 17% är vanligtvis koppar. 830 silver kallas verkstadssilver och är den vanligaste finhalten i matsilver. 925 Sterling silver är vitare och mjukare att bearbeta än verksilver och lämpar sig bäst för smyckestillverkning.

Guldpläterat silver

En del av våra smycken är guldpläterade / förgyllda. Det innebär att smycket är överdraget med ett tunt lager äkta guld. Den underliggande metallen är vanligtvis silver om inget annat anges.

Oxiderat silver

Silver oxideras med kemikalier och är en ytbehandling som putsas bort eller bleknar vid användning. Vill man behålla den mörka ytan bör man därför ta av sig smycket vid kontakt med vatten.

Smycken - historisk fakta

Smycken har genom historien använts för att pryda kroppen men har också under årtusenden varit symbol för andra värden som rikedom, religion, status eller kulturell tillhörighet.

De allra första smyckesmodellerna tillverkades av hår och ben. 
I slutet av 1880-talet ansågs till exempel ett smalt svart sidenband om halsen vara ett uttryck för självständighet. Bäraren av smycken är historiskt sett lika mycket en manlig som en kvinnlig företeelse. Våra vanligaste typer av smycken är halsband, armband, ringar och örhängen. På senare tid har smycken som berlocker, ear-cuffs och piercing blivit populära. Idag betraktas även klockor i stor utsträckning som smycken.

 

/ Mila Silver